Merhaba değerli arakdaşlar.
Ben elektrik mühendisi olarak çalışıyorum ama bunun yanında katı modellede(solid) uğraşıyorum. Ancak bir yerden sonra , özelliklede momtaj esansında tıkanıp kalıyoruym. İzlediğim videolar bana sistemi kompleke düşünmeye yardım etmiyor. Yani adım-adım öğrenmek lazm ama ben biran önce öğrenip aklımda olanları çizmek istiyorum.
Bu yoldan hgeçen büyüklerimizden tasvsiyeleri almak isterim.
Saygı ve sevgilerimle.
Selamlar,
Nerede tıkanıp kaldığınızı yazsaydınız daha fazla yardımcı olabilirdim.
Her şeyden evvel montajlanacak sistemin zihninizde az veya çok bir hayal olarak belirlenmiş olması lazım. Bunu neticesinde montajı yapılacak makina, sistem, cihaz her neyse adeta bunu montajlayan bir usta gibi düşünmekte fayda vardır parçaların birbiriyle ilişkilendirilmesinde.
Montaj esnasında varsa gvde veya görece en büyük parçayı sabitleyip üzerine diğer parçaları eklemek işleri kolaylaştıracaktır.
Öğrenme aşmasında basitten karmaşığa gitmekte yarar var tabii ama bolca örnek montaj modellemesi yapmak, program başında uzun süre geçirmek en hızlı yöntem diye düşünüyorum.
Hazır montaj dosyalarını tekrardan montajlayarak alıştırma yapabilirsin. lego dosyaları var onları indirip montaj çalışabilirsin iy bir antireman olur. nekadar çok alıştırma okadar iyi montaj. birde atolye mantığını asla aklından çıkarmayacaksın. hemen olmaya bilir ama olacaktır.
Dostum ileri düzey Solidwoks kullanıcısı olarak sana bir kaç tavsiye verebilirim. Fakat bunlar benim kendi kendime geliştirdiğim birtakım yöntem ve kurallar. Tasarımların ihtiyacına göre bu kuralları değiştiriyorum.
1- Montaja ilk ekleyeceğin parça kesinlikle en az değişiklik yapacağın parça olsun veya tasarımın ilk parçası olsun.
Atölyede montaj yapmaya hangi parça ile başlıyorsan o parça olsun yani.
2-Eğer çizdiğin büyük bir makina, hat veya motaj hatti gibi birşey ise kesinlikle ilk önce zemin çiz ve montaja ilk önce zemini yerleştir. Böylece zemine hesaplamalar ve zemine göre referansların kolaylaşacak.
Bu çok önemli;
3-Montaj ilişkilerini makina gerçekte nasıl çalışıyor ise aynen öyle ver. Örneğin bir mil bir rulmana gerçekte hangi yüzey ile temas edip merkezliyor ise o yüzeylere ilişki ver, aynı şekilde rulman dış bileziği göbeğe hangi yüzeyden temas ediyor ise o yüzeylere ilişki ver. Aynı şekilde rulman mile hangi yüzeye yatayda temas ediyor ise, o yüzeye, faturaya veya segman kanalına montaj ilişkisi ver.
Örneğin; Bir civata hangi delikten geçiyor ise o delik ile o civatayı merkezle, civataya takacağın somunu civata ile merkezle (delik ile değil civata ile merkezle) ve gerçekte önce civatayı tektığına göre montaja önce civatayı ekle, somunu sonra ekle. Önce somunu ekleyip montaj ilişkisi verme, gerçekte nasıl ise öyle.
4-Montajlarda her zaman alt montajların olsun, yani sen üretim sırasında hangi sıra ile montaj yapıyor isen o sıra ile montaj dosyaları oluştur ve son montaja o şekilde ekle.
örneğin,
bir otomobil çiziyor isen otomobilin şasesi bir alt montajda olması lazım, aynı şekilde şasi eğer civata veya sökülebilen bir bağlantı elemanı ile sökülebiliyor ise sökülebilen kısım (mesela ön şase, arka şase gibi) yine bir alt montaj içinde olmalı. Bu şekilde ön şasiyi montajlayan ve arka şaseyi toplayan ustaya ayrı ayrı teknik resim verebilirsin. Ön şaseyi toplayan usta arka şaseyi teknik resimde görerek kafası karışmamış olur.
Aynı şekilde motor farklı bir alt montaj da olsun, yakıt pompası farklı bir montajda olsun, ama motorun yağ çubuğu en üst montajda olsun(motor montajı içinde).
Söyle düşün: motoru montaj yaparken motoru tek tek toparlarsın pistonlar, krank mili vs, ama yakıt pomasıda ayrı bir usta montajlar ve motor ustasına getirir verir, motor ustası yakıt pompasını direk olarak takar, yakıt pompası doğru montajlandı mı diye düşünmez.
5-Montaj komutlarını tam olarak ne ilişkisi verdiğini iyi düşün ve öğren, tam olarak öğrenmez isen sürekli montajın hata verir ve çözümleyemezsin, bir montaj ilişkisi diğer bir montaj ilişkisini etkilememeli. Eğer rasgele montaj yaparsan çözümleyemezsin. Bu yüzden gerçek hayatta çizdiğin parçalar hangi yüzey ile ilişkili ise o yüzeye ilişki vermelisin.
6-Ve son olarak ; solidworks yazılımsal olarak çokta iyi bir program değil ve büyük montajlarda saçmalamaya başlar.örneğin bir hidrolik sistemde bir parçayı iki adet hidrolik tahrik veriyor olsun. Solidworks kullandığını idda edenlerin çoğu bunu başaramaz ve iki adet hidrolik pistonu bir parça ile ilişkilendiremezsin. 2. pistonu farklı isimle kayıt etmelisin (örn;hidrolik-1, hidrolik-2).
Teşekkür ederim değerli fikirleriniz için...
İşten zaman buldukça Solid ve diğer katı modelleme programlarına bakmağa çalışıyorum. Ancak bilgi yetersizliğim ve ya başka nedenlerden mi, hatalar oluyoR.
öRNEK VERECEK OLURSAM, HALA düzlemleri tam anlayamıyorum. Youtube da ki videolarda söylenenleri yapsam bile bazen aynı sonuçlar çıkmıyor...
Özelliklede o düzlem ve diğer konuları...
Tekrar teşekkür ederim...
Hocam yazdığınızı tekrar-tekrar okudum... Bu bilgiler gerçekten çok değerli. Htta kopyalayıp bilgisayarımda tutacağım...
Benim sorunlarım özellikle mekanikte zayıf olmamdan kaynaklanıyor galiba. Çünkü Elektrik-Elektroniki mühendisliği okudum. Mekanik bir sistem tasarımı yapmak için mekanik aksan bilgisi gerekiyor n, ben öğle görüyorum.
Ancak ben kendim programı öyrenerek, benden büyük abilerime sorarak ufak işleri yapıyorum. Ancak büyük montaja geçmeden önce özellikle ben tüm solidle ilgili,(Sac levha, yüzey modelleme v.d.) öğrenmek istiyorum....
Buda zaman ve uğraş gerekitiryor. ancak hocam bazen youtubeda izlediğim videolarıda anlamayadıklarım oluyor. Adam orada bir komuta tıklıyor ben onu bulana kadar bir saat geçiyor. Buda insanın şevkinin kırılmasına yol açıyor....
O yüzden burada sordum, sizlerden fikir almak istedim...
Düzlemlerin hala tam olarak ne anlama geldiğini be kafamda oturtamadım...
Videolarda düzlemleri düzgün seçmemek yüzünden mi yoksa başka nedenden mi uygunsuzluklarım oluyor diye düşünmüyor değilim doğrusu...
Örnek veriyim hocam...
Bir pano tasarlamak istiyorum. Ben bunu normal çizip, sonra katılaştırıp, keserek falan bir şeyler yapmağa çalışıyorum. Ancak bu nörmalda Montaj bölümünde yapıəlan bir şey. Bunun içinde sac levha bölümün iyi bilmek gerekiyor...
Böylelikle bende tıkanıp kalıyorum....
Adamlar neler yapıyor, izlediğim videolarda....
Cevabınız için tekrar teşekkür ederim hocam...
O dediğiniz dosyaları direk indirerek, onlardan faydalanmak mümkün mü?
Link varsa paylaşa bilir mi siniz?
https://grabcad.com/library/lego-star-wars-3
bu tarz az parçalı montajlarla başlayıp çok parçaya doğru ilerlemende fayda var zira bıkkınlık yaratabilir. farklı şeyler aramak için arama motoruna lego yazman yeterlidir. birde dikkat etmen gereken bir husus var, montajda seçtiğin ilk parça hareket ettirilemez referans parçasıdır, ilk parçayı ona göre seçmelisin. robot yapiyorsan gövde parçası. bir araç yapıyorsan aracın şasesi gibi hareketsiz parçalar ilk önce seçilmelidir.
Teşekkür ederim hocam...
Olmaz mı...
Teşekkür ederim...
Umarım bende normal seviyeye gele bilirim...
Olmaz mı...
Teşekkür ederim...
Umarım bende normal seviyeye gele bilirim...
If you don't receive the email within an hour (and you've checked your Spam folder), email us as confirmation@grabcad.com.